RMA RUSSIAN MARTIAL ART SYSTEMA.

Az Orosz Harcművészet, amely a Spetsnaz alakulatok kiképzési programja.

A Systema alapelvei.

 

Az első, és legfontosabb, hogy tudjuk, a Systema a mindennapi mozgásunkat teszi tudatossá, azaz ösztöneinket, természetes reflexeinket. Nincs olyan mozdulat, technika, amely különleges képzettséget igényelne. Pontosan ebben rejlik az igazi ereje. Egy katonának a harctéren nincs lehetősége olyan mozdulatokra, amelyek kétes értékűek, vagy ellentétesek a természetes mozdulatainkkal. Ugyanez vonatkozik a mögöttes tartalomra is.

 

A mentális fejlődés ugyanolyan fontos, mint  a technikai képzettség. A félelem lebénít, akadályoz. Természetes folyamat, ami veszélyhelyzet esetén alakul ki bennünk. Szembe kell velel néznünk, hogy legyőzzük. Legyünk tudatosak, elménket nyugtassuk meg. A nyugalom elérésének legfontosabb elem a helyes légzés.

 

Légzés: A légzés nagyon fontos alapelv. Egyrészt ellazítja a testünket, és megnyugtatja az elménket. Mentális állapotunk tisztán látható a légzésünkön. Tudnunk kell, hogy az elménk irányítja a tetteinket, azaz, amit elgondolunk, azt is hajtjuk végre. Ha elménk nyugtalan, akkor képtelenk vagyunk helyesen cselekedni. Mélyen lélegezzünk a hasba, lazítsuk el a testünket. A helyes, természetes légzés által megnyugszik az elménk is. A légzésünk, mozgásunk, tudatunk mindig egységet alkot, bármit is teszünk. A légzés nélkül nincs élet!!

 

Lazítás: A testünk ellazítása azt jelenti, hogy természetesek vagyunk, semmi sem feszül meg, csak annyira, amennyire szükséges. A gyorsaság, és az erő alapfeltétele. Valós harcban nincs lehetőségünk bemelegítésre, nyújtásra. Az emberi test alapvetően rugalmas, nekünk ezt kell használnunk.

 

Folyamatos mozgás: Mozgásunk folyamatos, egyszerű, természetes legyen. Soha ne legyen darabos, merev. Egy támadást, vagy veszély helyezetet soha nem szabad mereven kezelni. Lazán, természetesen alkalmazkodva a mindenkori szituációhoz. Úgy mozogjunk, és annyit, amennyit a helyzet megkíván.

Helyes testtartás: A testünk központi tengelye függőleges. A fej, gerinc, és a csípő. Ha bármilyen irányba mozdulunk elveszítjük az egyensúlyt, ha a központi tengely elmozdul. Őrizzük meg a függőleges tengelyünket minden esetben. A teljes testtel mozduljunk, fel, és le. Igazodjunk, alkalmazkodjunk. A központunkat tartsuk meg, minden esetben.

- Tudatosság: Észlelés, értékelés, döntés.

- H/T Koncepció: Irány, szög, tengely (biomechanika).

- Ritmus: Időzítés, alkalmazkodás, kontakt, akció-reakció.

 

A gyakorlás során megtanuljuk, megértjük a testünk természetes mozgatását, az anatómiai, fizikai, és biológiai törvényszerűségeket. Megtanuljuk összehangolni az elménket, a testünkkel, vagyis a tudatosságot a mozdulatokban. Felmérjük, elemezzük a helyzetet, a környezetünket, a támadónkat, és az ő mozgásához igazodva hajtjuk végre a megfelelő technikákat. Nagyon fontos a kreativitás, hogy mindig automatikusan, tudatalatt cselekedjünk. Ezt úgy tudjuk megérteni, hogy tudatosítjuk magunkban azokat a mozdulatainkat, amelyeket egyébként is végzünk az életünk során. Nagyon fontos, az életpontok ismerete, melyek tudományosan alátámasztottak (idegpontok, energetikai pontok, izületek...stb). Ezen pontok támadása, kontrollálása által tudunk a támadónk fölé kerekedni.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 7
Heti: 38
Havi: 318
Össz.: 91 859

Látogatottság növelés
Oldal: A Systema alapelvei.
RMA RUSSIAN MARTIAL ART SYSTEMA. - © 2008 - 2018 - rmasystema.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: systema bp - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »